lördag 2 oktober 2010

Sjungande asiater och annat korridorsfolk

Skrivet den 23/9


Nu sjunger en asiat i min korridor. Han har flipflop-tofflor i plast och gör wok i det kakelbelgada rum med sopnedkast som man har lurat i studenterna är ett kök. Men för den här studenten är det ett kök för ut kommer det färgsprakande mat som doftar genom hela korridoren och ner i min mage. Det bor bara asiater i min 60-rums korridor. Ja, förutom oss tre svenskar och bitchiga tjejen (som vi svenskar tyvärr kallar henne) mittemot Daniel. Såhär känner du igen bitchiga tjejen i korridoren: hon har slitna jenas, vitt linne och är bitchig och tjej. Sofie skulle dela "lägenhet" med henne först (varje "lägenhet" består av två studentrum) och hon var tydlig med att visa sin ilska över att inte få ha hela lägenheten för sig själv och sin pojkvän på besök. Hon skällde ut snälla tanten med nycklarna. Snälla tanten med nycklarna fattade beslutet att flytta in S i samma lägenhet som mig, i rummet intill mitt istället. På kvällen knackar jag på bitchiga tjejens dörr och springer likt en fjortonåring genom korridoren i brist på annan spänning en dag av papper och stämplar. Såhär känner du igen bitchiga tjejen när hon är på fakulteten: svarta klackskor, finklänning och kammat hår.Nog om henne (hon är nog rar innerst inne), mer om trevliga koreaner och kineser. Mina kunskaper om dem (förutom utbytet av varandras namn, studieämne och hemland) sträcker sig hitintills till det jag hör genom pappväggarna mellan våra rum. De pratar ryska med en härlig brytning. Mycket härligare än min. Och så lyssnar de på någon technomusik och spelar något spel/ser på en tv-serie som har ett tre-tonigt plingljud i sig. Ibland spelar de elgitarr eller dammsuger. Jag vill också ha en musiktalang och en dammsugare! (Självklart är mina grannars nationalitet inte det mest väsentliga och "bitchiga tjejen"  är en människa med ett flertal egenskaper, vilket jag hoppas att ni förstår när ni läser mina första intryck av detta för mig nya och okända studentboende.) 

Mitt i vår rosa korridor vid de sex hissarna (som alla har ett klottrat matnamn i sig, typ morötter) sitter vår охрана, vakt. Han eller hans kollega (som också är lika mycket охрана för den delen) sitter där dag ut och dag in och natt ut och natt in. Han sitter vid sitt skrivbord och vaktar. Tittar på studenter som kommer från sina föreläsningar. Han bläddrar lite i tidningen. Studenter som bär sina böcker. Han vaktar. Och ler när jag förvirrat tror att hissarna är belägna tidigare i korridoren än vad de är och vill svänga av åt fel håll. I natt vid tvåtiden var det en ny охрана. Han såg ut att vara nitton. Vad gjorde jag i korridoren klockan 2 på natten? Jag är ju hopplöst förkyld. Jo, jag låg och drömde att en man från brandskyddsnämnden kom och frågde: vet du var närmaste nödutgång är? Det visste jag inte men jag pekade på brandsläckaren som vi har i hallen. Jag vaknade ur denna dröm av en rysk kvinnoröst som vrålade ur högtalaren (som jag tydligen har i mitt rum. good to know.) Det kändes surrealistiskt och det tog ett tag att förstå var jag var. Efter den ryska kvinnan talade en inspelad engelsman «There is a fire in the buildning. Please stay calm and leave the building immediatly». Jag tog snabbt min väska och jacka, gick ut i korridoren tillsammans med mina grannar och bankade på Daniels rum. Han hade ingen högtalare och hade inte hört det. Vi gick ner för trapporna och ut i moskvanatten. Det var ett falsklarm, någon som rökt i sitt rum eller nått. Men det var obehagligt att bli väckt ut sin brandmardröm av brandlarmet. Nu har jag stenkoll på nödutgångarna i alla fall.

Det gemensamma köket. Det blir trevligare ju oftare man är i det. Men jag hade önskat ett kylskåp.

Bra med  gasspis! Men synd att ugnen är urkopplad.
Doftspridare

En delen av korridoren (svänger runt hörnet där borta), våning 8.

1 kommentar:

  1. Läskigt med branddrömmen! Du är visst lite synsk.
    Du skriver så himla bra! (ser fram emot en kommande roman No pressure). Haha. Härligt med sjungande asiater. Men fy vad tråkigt att sitta där och vakta.. :S Jätteroligt att läsa om vad du hittar på! Ser med stor glädje fram emot nästa inlägg! håhåjaja! :D

    SvaraRadera