torsdag 23 september 2010

Papper och stämplar

De två första dagarna har jag och mina två medresenärer uteslutande ägnat vår tid åt att bekanta oss med den ryska byråkratin. Den ryska byråkratin rymmer alla som har en förkärlek för stämplar. Och papper med underskrifter på. Det är lite som ett spel. Du ska samla ihop rätt papper, stämplar och underskrifter för att få ett visst dokument som kan ge dig något - typ ett studentrum. Från början är denna invecklade kedja lite oöverskådligt för en utländsk student och det blir en och annan utskällning för att man gått till rum 5 utan att ha fått en stämpel i rum 104 först eller en underskrift av inspektorn på andra sidan stan. "Åk dit!" Det finns få saker som gjort mig mattare, hungrigare och tröttare. Den ryska byråkratin leker man inte med i första taget, det är alldeles för tråkigt.

Sifforna längs ner är vilka rum vi ska till för just det papprets ärende

Men vi har lärt oss minst två användbara saker:
1) Ny ryska ord. T.ex. olika dokumenttyper: приказ, пропуск, ордер m.m.
(just nu är vi på jakt efter delarna till ett договор =avtal, som bl.a. innebär att vi måste köpa en ny dyr försäkring trots att vi redan har en och ta ett HIV-test. ett договор innebär förhoppningsvis att vi kan få vår приказ och på så vis få förlängt vårt visum och hyrestid.)

2) Att stå i kö. Eller sitta i kö som tur är. För att inte alla ska behöva stå i led och vakta sin plats när det saknas nunmerlappar, så fungerar det såhär.Du ser rummet och ett gäng studenter som sitter utanför. 
Du frågar: Vem är sist? 
Den sista svarar: jag är sist 
Du: jag är efter dig.
Den sista: Visst.
På så vis behöver du bara ha koll på den som är före dig och kan slå dig ner någonstans. När en ny person konmmer, så kommer han/hon säga: vem är sist? Du svarar: jag. 
Mycket praktiskt. Fungerar även på postkontor och andra ställen där det kan bildas kö.

Det känns hoppfullt att människor här ofta tycks hitta sätt att hjälpas åt när organisationen brister och allt inte är effektiviserat in i det yttersta. Man skickar fram varandras pengar i minibussen, man håller ordning på platserna i kön och man hittar egna kreativa lösningar på att parkera när det saknas prydliga, vitmålade rutor. Vissas kreativa lösningar är dock betydligt bättre än andras.... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar